Direktlänk till inlägg 13 februari 2011
Som med det mesta annat i matväg så anser jag att hemmagjorda semlor är betydligt mycke godare än köpta.(även fast de vi åt på Ritz i Sölvesborg var ruskigt goda!).
De hemmagjorda smakar mer, bli mindre torra å har lagom mycke grädde(för ja, till å med jag tycker att det kan bli to much..)
Därför tänker jag propagera å insistera på att ni ska testa å göra era egna semlor.
Såhär gör jag mina.
Släta bullar. (recept från 7 sorters kakor)
ca: 35 stycken.
150 gram smör
50 gram jäst
½ tsk salt
1½ dl socker
1½ tsk kardemummakärnor(eller 2 tsk malen kardemumma)
ca 1,3 liter vetmjöl( jag väger 1 dl vetemjöl=60 gram)
Smält smöret, tillsätt mjölken å värm till fingervarmt.
Lös jästen i vätskan.
Tillsätt övriga ingredienser å arbeta i in mjölet lite i taget tills du har en smidig.
Spara lite av mjölet till utbaket.
Jäs till dubbelstorlek.
Forma bullar å lägg på påltar, låt dessa jäsa till dubbelstorlek, pensla dem med uppvispat ägg å grädda dem sen i 8-10 minuter i 250 grader eller 225 gader med varmluft.
Låt svalna å gör sen semlor av dem. :D
Som fyllning använde jag inkråm från bullarna och hemmagjord mandelmassa(mixa 1,2 dl skållade mandlar med 1 dl socker å tillsätt ev. lite vatten för att få lagom konsistens) som jag blandade med lite grädde till en krämig massa.
Sen spritsade jag över vispad grädde(SOCKRAD! obs!) ;)) satte tillbaka locket å pudrade över florsocker. :)
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | |||||||||
|