Direktlänk till inlägg 15 september 2011
Eftersom jag måste vänta in tvättmaskinen som blev pausad till förmån för det där kranbytet tänkte jag passa på å tala om hur man gör sin egen surdeg, om nån möjligen blivit lite inspirerad av vårt bak med just surdeg.. :)
Mitt eget intresse för detta om med bak-hobbyn, å tog sej rejält när jag köpte boken Surdegsbröd, å det är även från dem som dessa recept kommer.
Jag har provat flera olika recept men dessa är bäst.
Det finns ju två olika surdegar, den av vete å den av råg.
Råg-surdeg är lite lättare å få till, så den är bäst å börja med å det är den ni får receptet på här nedan. :)
Innan ni börjar, bör ni investera i ekologiskt rågmjöl(dock ej änglamark), för å maximera chansen att lyckas. :D
Rågsurdegsgrund:
Dag 1 morron:
100 gram( 1 dl) ljummet vatten
30 gram(½ dl) rågmjöl
Rör i hop vatten å mjöl i en glasburk som rymmer minst ½ liter.
Sätt på ett lock, men skruva inte åt detta.
Ställ burken varmt, gärna i skåpet ovanför kylskåpet. :)
Låt blandningen så i tre dygn, skaka försiktigt på burken varje morron å kväll.
Dag 4 morron:
100 gram(1 dl) ljummet vatten
90 gram(1½dl) rågmjöl
Tillsätt vatten å mjöl å rör runt.
Dag 4 kväll:
100 gram (1 dl) ljummet vatten
60 gram (1 dl) rågmjöl
Tillsätt vatten å mjöl å rör runt.
Ställ varmt tills nästa morron.
På morronen dag 5 bör jäsningen ha kommit i gån.
Om du lyckats har du en bubblande, rinnig deg som luktar lite surt.
Nu är det bara å börja baka. :D
Om du inte ska baka direkt, sätt lock på burken å skjutsa in den i kylskåpet.
Där klarar den sej längre perioder, men i mellanåt behöver en surdeg matas.
När jag matar min surdeg brukar jag hälla ut hälften av den deg jag har i kylskåpet å sen mata den med samma mängd som kvällen dag 4 å ställa degen varmt tills nästa morron.
Lycka till, å varning, för när man väl fastnat i surdegsträsket är det svårt å sluta. :P
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|